Voetbal Spreekbeurt.

Spreekbeurt voetbal

Als sommige dingen volgens jou niet kloppen, zet ze dan als een reactie op mijn home page. Ik verander het dan.

 

 

 

Voetbal.

Ik hou mijn spreekbeurt over voetbal. Ik heb mijn spreekbeurt in … hoofdstukken verdeeld.

  1. De inleiding.
  2. Waarom een spreekbeurt over voetbal.
  3. Wat is voetbal?
  4. De geschiedenis van voetbal.
  5. Tenue.
  6. Spelregels.
  7. Veld en posities.
  8. Keepen.
  9. Verdedigen.
  10. Middenveld.
  11. Aanvallen.
  12. Teamwork
  13. Varianten
  14. Voetbalgames
  15. Weetje,filmpje en afsluiting.

 

 

 

 

 

 

 

De inleiding.

Voetbal is wereldwijd sport nummer  1 en wordt door bijna elk land beoefend. Terwijl de toplanden en –clubs uit Latijns-Amerika en Europa komen, is voetbal sterk in opmars in Afrika, Noord-Amerika en Azië.  Het WK, ook wel het Wereld Kampioenschap wordt in mooie stadions gespeeld en wereldwijd door miljarden mensen op televisie gevolgd. Mijn voetbal club is MEREFELDIA

 

Waarom een spreekbeurt over voetbal.

Ik voor voetbal gekozen omdat ik zelf op voetbal zit en dit een leuke sport vindt.

 

Wat is voetbal.

 

Voetbal is een sport waarbij 2 teams met 11 teams tegen elkaar spelen op een veld.

 

De geschiedenis van voetbal.

Hoe en waar precies de sport is begonnen, weten we niet. In China hebben archeologen echter stenen ballen uit 10.000 voor Christus, die een vroege vorm van voetbal gebruikt zouden zijn.

 

De begintijd.

 

In China speelde men vanaf omstreeks 200 voor Chr. Tsu-chu-tsu of cuju, waarbij men een gevulde dierenhuid tussen bamboepalen trapte. Vermoedelijk ontwikkelde een vorm van de sport zich zelfs nog eerder in Zuid-Amerika, men name Patagonië en Chili. In het Amazonebekken maakte men waarschijnlijk de eerste rubberen ballen.

 

De eerste regels.

 

Sporten als knappan, dat vanaf ca. 900 in Wales werd beoefend, en het Engelse ‘mob football’  kenden weinig regels. De wedstrijden waren rauw en het doel was een bal van de ene naar de andere kant van een dorp te brengen. In de 19e eeuw speelden Engelse scholen allemaal hun eigen versie van de sport. Pas in 1846 werden de eerste algemene regels opgesteld. Pas enkele jaren later stelde de Engelse voetbalbond nieuwe regels op.

 

De groei.

 

Buiten Londen groeide in Sheffield de populariteit van voetbal het snelst. Hier werd de eerste ‘football club opgericht. De club heette Sheffield F.C. F.C  staat voor Football Club. De eerste Interland werd tussen Schotland en Engeland gespeeld. Een interland is een wedstrijd tussen 2 landen. De uitslag werd 0-0.

 

Wereldsport

 

Britste zee en kooplieden introduceerden de Engelse regels in alle delen van de wereld. In 1904 werd Fédération Internationale de Football Association, de FIFA als wereld voetbal bond opgericht. Op de Olympische spelen in1908 in Londen werd voetbal in Olympische sport. Het eerste Wereld Kampioenschap werd in 1930 gehouden.

 

 

Tenue 

 

Ballen

 

Voor de spelers van begin 20ste eeuw was een nat of modderig veld vreselijk. De bal was dan extra zwaar om te trappen. De bal was toen gemaakt van aan elkaar genaaide leren lapjes rond een binnen bal en zoog snel water op waardoor hij zwaar werd. Alleen bikkels kopten de bal toen.

 

De moderne bal

 

Moderne ballen worden op verschillende manieren gemaakt. Leer heeft grotendeels plaatsgemaakt voor moderne kunststoffen, waardoor de bal lichter word. Vroeger bestond de bal van 12 aan elkaar gemaakte lapjes en hij verloor daardoor al snel zijn vorm. Een moderne bal bestaat uit 12 5 hoekige en 20 6 hoekige lapjes. De bal bewaart dan zijn vorm en is makkelijker te controleren. Zonder stiksels doet het bovendien geen pijn om te koppen. Ik heb zelf ook een bal mee genomen, die gaat nu even rond.

 

Oude schoenen.

 

In de begintijd droegen spelers zware schoenen, met noppen die in de zool waren gespijkerd. Rijke spelers lieten schoenen speciaal voor hen maken, maar niet zo rijke voetballers konden dit niet betalen. 

 

Nieuwe schoenen.

 

Tegenover de oude leren zij moderne voetbal schoenen 3x zo licht. Dit komt door het gebruiken van synthetisch materiaal en het weglaten van de enkel beschermers. Het is niet dat leren schoenen sneller kapot gaan. Zelf heb ik nog wel leren schoenen, deze worden namelijk nog wel verkocht. Mijn voetbal schoenen gaan nu even rond.

 

Tenue.

 

1860 geleden droegen voetballers een lange broek, dikke sokken met vaste scheenbeschermer en een pet. Soms konden spelers elkaar alleen herkennen door een pet. In  1940 waren er slobberbroeken, wollen sokken en een T-shirt van  dik katoen. In 1970 een kort broekje, synthetische kousen en een nauwsluitend shirt. De moderne T-shirts zijn van ademend textiel dat helpt om spelers koel te houden. Ze dragen nu langere broeken en lichtere scheen beschermers. Hier hangt een tenue van mijn voetbal club. Mijn scheenbeschermers mogen nog even rond gaan.

 

Spelregels.

 

In de begintijd kende voetbal weinig regels, maar door de jaren heen werden er meer bedacht. De regels zorgen ervoor dat alles beter verloopt en er minder ongelukken gebeuren.

 

 

Doeltrap

 

Als een speler van team A de bal over de achterlijn van team B speelt krijgt team B de doeltrap. De keeper moet dan de bal in het veld schieten.  

 

Hoekschop

 

Als een speler van team A de bal over je eigen achterlijn speelt moet team B een hoekschop nemen vanuit een kwart cirkel uit de hoek van het veld. Een hoekschop wordt ook wel een corner genoemd. Corner is een Engels woord en betekent hoek.  

 

Inworp

 

Als een speler van team A de bal over de zijlijn speelt krijgt team B de inworp. Dan moet die speler de bal uit zijn nek met 2 handen het veld in gooien.  

 

Vrije trap

 

Een vrije trap krijgt team A als team B een overtreding heeft gemaakt. Een overtreding maak je bijvoorbeeld door pootje te haken, te schelden, schoppen en slaan, te spugen naar iemand of de bal met je handen of armen aan te raken. Dan moet team B 9.15 meter van de bal staan.  

 

 

 

Strafschop

 

Team B krijgt een strafschop als team A in zijn eigen strafschopgebied een overtreding maakt. Een strafschop wordt ook wel een penalty genoemd.  

Buitenspel

 

Buitenspel

 

Buitenspel is een moeilijke regel. Soms ben je dichter bij de achterlijn van de tegenstander van de bal. Dat is niet erg als er minstens 2 tegenstanders tussen de jou en de achterlijn staan. Staan die tegenstanders daar niet, dan is het voor jou helaas buitenspel. Op je eigen helft kun je nooit buitenspel staan en vanuit een ingooi kan dan ook niet.

 

De scheidsrechter.

 

De scheidrechter heeft de leiding over een wedstrijd. Met hulp van assistent scheidsrechters zorgt hij ervoor dat iedereen zich aan de regels houd, wordt dit niet gedaan kan hij een gele of rode kaart worden uitgedeeld. Een gele kaart is een soort waarschuwing, met rood moet je het veld verlaten. Voor een gele of rode kaart moet je een boete betalen. Hoeveel je moet betalen is niet duidelijk.

 

Assistent-scheidsrechters.

 

Assistent-scheidsrechters geven met vlagsignalen aan of de bal uit is en welk elftal een hoekschop , doelschop of ingooi mag nemen. Ze adviseren ook over buitenspel en overtredingen. Een vierde official aan de zijlijn houdt toezicht op het wisselen van spelers en de coachvakken rond de dug-outs. Coachvakken zijn vakken rond de dug-out waar de coach tijdens de wedstrijd in mag komen. Een dug-out is een plek waar de spelers zitten als ze niet voetballen. Ze zitten daar droog.

 

Overtredingen.

 

Een speler maakt een overtreding  als hij een tegenstander trapt, laat struikelen, vasthoudt, duwt of slaat. Ook een handsbal wordt bestraft met een directe vrije trap of strafschop. De scheidrechter beslist of hij het spel stil legt of niet als een speler een blessuren heeft. Als het nodig is telt hij tijd bij de zuivere speeltijd van 45 min.

 

Scheidsrechters spullen.

 

De scheidrechter heeft een gele kaart, een rode kaart, een notitieboekje, een potlood, een fluitje, een muntje en een horloge. Sommige scheidrechters nemen voor de zekerheid alles 2x mee. Het tenue van de scheidrecht moet totaal verschillen van de andere spelers en dat van de keepers.

 

Veld en posities.

 

Als je zomaar wat over het veld zou rennen, zou je alleen maar moe worden. Waarschijnlijk verlies je dan ook. Als je weet waar je moet staan en moet lopen bespaart dan moeite en energie.

 

Perfect veld

 

De terreinknecht heeft de taak om het veld in orde te houden. Hij zorgt ervoor dat kapot getrapte stukken opnieuw worden ingezaaid en maait het gras. Hij trekt voor de wedstrijd de lijnen opnieuw en als het moet sproeit hij.

 

Het veld zelf.

 

De zijlijn is 100 tot 110 meter lang en de achterlijn 45 tot 90 meter. Het veld is in 2je verdeelt door een middellijn. In het midden van de middellijn licht een stip, daar om heen een cirkel met een doorsnee van 18 meter en ongeveer 25 cm. Midden op de achterlijn staat een doel.  Het doel is 7 meter en 30 cm. Breed en 2 meter en 45 cm. Hoog. Om het doel staat een vak waarin de keeper de bal in zijn handen mag pakken.

 

Posities.

 

De posities zijn erg belangrijk, want een positie verteld waar je in het veld speelt, voorin achterin, middeveld of doelman. Ik ga nu wat meer over posities vertellen.

 

Verdediging.

 

Backs laten zien, laatste man laten zien en voorstopper laten zien.

 

Midden veld.

 

Mid mid, links half en rechts half laten zien.

 

Aanval.

 

Linksbuiten, rechtsbuiten en spits laten zien.

 

Keepen.

 

Keepers zijn de laatste verdedigings lijn  en zijn even belangrijk als spitsen. Een keeper moet in de 1ste plaats ervoor zorgen dat de tegenpartij niet scoort. Hij mag dat doen met zijn armen en handen, voeten, hoofd en alle andere lichaamsdelen. Hij moet vaak duiken. Daarom is hij vaak de lenigste speler van het elftal. De beste keepers stoppen de bal niet allen, maar hebben de bal ook klemvast, zodat het tegen team geen 2e kans krijgt. De keeper mag zijn handen gebruiken, dat is extra handig, omdat de veldspelers dat niet mogen. Hij kan daar door hoger rijken als de veldspelers en dus de bal weg boksen of klemvast hebben. Vroeger als de keeper de bal had, trapte hij hem gewoon weg, tegenwoordig is dat niet meer zo, in plaats daarvan rolt of gooit hij de bal naar een speler die vrijstaat.

 

Verdediging.

 

Een bal correct veroveren is moeilijk. Een tackle kan uitstekend werken en de bal word makkelijk afgepakt, maar het kan ook verkeerd aflopen als je bijvoorbeeld niet de bal maar de man speelt. In dit geval kan het een vijretrap voor de tegenpartij opleveren. Als je van achteren tackelt is het altijd fout, je word altijd bestraft.

 

 

 

Middenveld.

 

Het middenveld is de schakel tussen verdediging en aanval. Een goede middenveld moet goed kunnen verdedigen en mee terug komen als er moet worden verdedigt. Hij moet ook goed kunnen schieten en scoren. Een middenvelder is eigenlijk een verdediger en aanvaller.

 

Aanvallen

 

Uiteindelijk gaat het bij voetbal om scoren. Maar een aanvaller moet meer kunnen als alleen de bal in het doel trappen. Ze moeten een voorzet kunnen geven, dat is een lange bal door de lucht, maar ze moeten natuurlijk ook goed kunnen overschieten.

 

Teamwork

 

Geen enkele speler kan een wedstrijd alleen winnen. Teamwork is dus erg belangrijk. Een speler die niet overspeelt, daar heeft niemand iets aan, alleen de tegenstander. Teamwork is dus belangrijk om te winnen.

 

Je zit bij voetbal bij je eigen leeftijds categorie. De categorieën zijn zo ingedeeld.

 

De F.  Tot 8 jaar.

De E . Tot 10 jaar.

De D. tot 12 jaar.

De C. tot 14 jaar.

De B. tot 16 jaar.

De A. tot 18 jaar.

Daarna heb je nog de Elftallen. Die zijn voor boven de 18.

Varianten.

 

Strand voetbal.

 

Over heel de wereld speelt men Beach Soccer, of strand voetbal in stadions op stranden. Vooral op de Zuid-Amerikaanse stranden organiseert men grotere toernooien,vaak met ex-internationals.

 

Zaalvoetbal.

 

Voetbal in de zaal met andere regels.

 

Blindenvoetbal.

 

Blinde spelers kunnen nog steeds een partijtje spelen. Wel zijn de spelregels aangepast. Zo wordt er met een bal met belletjes gespeel op een veld met boardings. Per team helpen twee coaches de spelers zich te oriënteren.

 

Voetbal games.

 

Er zijn ook games van voetbal uitgebracht. Deze zijn: De FIFA series, de Pro Evolution Soccer oftewel de PES series, de Football Manager series, de FIFA manager series en de Championsship series. Ik laat nu even wat plaatjes hiervan zien.

 

Filmpje,weetjes en afsluiting.

 

Weetjes!!!!!!!!! Wiste je dat:

Nederland ook een Nationaal vrouwenelftal heeft.

In Nederlandtegenwoordig ook meisjes in jongensteams mogen meespelen. Dat geldt tot en met de A-jeugdelftallen.

Er in Amerika meer vrouwen dan mannen voetballen.

De KNVB 1.025.183 leden heeft. Dit schommelt natuurlijk een beetje.

Er in Nederland 4041 voetbalclubs zijn.

Er in Nederland 52278 voetbalelftallen elke zaterdag een wedstrijd spelen.

Een bal zo hard kan worden getrapt dat hij 120 km\h kan berijken.

Een voetbal speler gemiddeld 11 tot 13 kilometer loopt. Een keeper loopt natuurlijk minder als een veldspeler.

 

Ik heb nog 2 filmpjes.

 

Einde!!!!!! Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen.